Müziğinizi iTunes, Apple Music, Spotify ve Benzeri Dijital Platformlara Nasıl Dağıtabilirsiniz?
Müzik ve dijital platform ya da müzik ve ‘streaming’ dediğimiz zaman akla ilk gelenler genelde iTunes, Apple Music ve Spotify oluyor. Aslına bakacak olursanız dünyada şu anda faaliyet göstermekte olan 200’den fazla dijital platform var.
Bir single ya da albüm çıkartıyorsunuz ve bunu dijital platformların tamamına ya da bir kısmına dağıtmak istiyorsunuz… Peki nasıl olacak bu iş? Spotify ve diğer müzik platformlarına şarkı nasıl yüklenir?
Öncelikle Bilinmesi Gerekenler
Müziğinizi dijital platformlara dağıtmak için illa da bir yapım şirketine bağlı olmanıza gerek yok. Bunu bireysel olarak da yapabilirsiniz. Benzer bir şekilde, herhangi bir meslek birliğine üye olmanıza da gerek yok. Kısacası ‘DIY’ (Do It Yourself – Kendin Yap) mantığı ile ilerleyebilirsiniz. Elbette bu, yapım şirketlerine ya da meslek birliklerine hiç ihtiyacınız olmayacak anlamına gelmiyor. Yolun başındayken birkaç şarkı ve/veya albüm için DIY mantığı kolay çalışıyor ancak işler büyüdüğünde ve gelirleriniz artıp da vergi ödemekle yükümlü hale geldiğinizde bir şirketle çalışmak ya da şirketleşmek ve bir meslek birliğinden destek almak faydalı veya bazı durumlarda gerekli olabiliyor.
Aracı Servisler
Müziğinizi dijital platformlara kendiniz dağıtmaya karar verdiğinizde akla gelen soru hemen şu oluyor: “Onlarca hatta yüzlerce dijital platform var, ben bunların hepsine tek tek nasıl ulaşacağım?” İyi haber, tek tek ulaşmanıza gerek yok! Zaten dijital platformların çoğu şirketlerden ve sanatçılardan doğrudan gelen single ve albüm yükleme taleplerini kabul etmiyorlar. Dağıtım için bir aracı servis kullanmanız gerekiyor. Dijital platformlara müzik dağıtımı yapan servislere ‘aggregator’ adı veriliyor. Bu firmaları internet üzerinden kendiniz bulabileceğiniz gibi, Soundhorus aracılığı ile müziğinizi onlarca hatta yüzlerce dijital platforma dağıtabilirsiniz.
Kazancınızın Size Ödenmesi
Türkiye içinde yaşıyorsanız işin en sıkıntılı kısmı bu! Aracı servisler dijital platformlardan sizin adınıza tahsilat yapıp daha sonra bu miktarı size ödüyorlar. Yurtdışında bu iş PayPal ya da çek ile halledilebiliyor. Ancak Türkiye’de PayPal kullanılamadığı için aracı servis seçerken ödemeyi banka transferi ile almanın mümkün olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Tabii bu da biraz sıkıntılı bir iş. Öncelikle bankalar uluslararası para transferlerinden ciddi komisyonlar alıyorlar. Ayrıca yeni vergi kanunları banka hesaplarınıza gelen gelirlerinizle ilgili sizi vergi ödemekle yükümlü kılıyor. Eğer tahsilatlarınızı banka hesabınız üzerinden yaparken gelirlerinize yönelik vergileri ödemezseniz, bu maliye ile aranızın bozulmasına sebep olacaktır. Dolayısı ile bir muhasebeciniz, vergi kaydınız ve zamanında beyan edilerek ödenmesi gereken vergileriniz olacak. Ama tüm bu formalitelerle uğraşmak istemiyorsanız, siz müziğinizi üretirken tüm bu işleri Soundhorus’a bırakabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi almak için lütfen iletişim formunu doldurun.
Copyright © 2023. Tüm Hakları Saklıdır.